Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Valea Arinilor

BISERICA
Parohie: categoria II rural - 250 familii
Biserica: „SfinÅ£ii Arhangheli Mihail ÅŸi Gavriil”
Data ridicării: 1830
Data târnosirii: 1989
Pictura: 1989, pictor Constantin Ciupercă
Renovarea picturii: 2007, pictor Constantin Ciupercă
Reparaţii capitale ale bisericii: 1989

Vizite arhiereÅŸti: 2007 – P.S.Ioachim Băcăuanul, sfinÅ£irea centrului social

PREOT SLUJITOR     
Preot: Todeancă Constantin Iulian, născut la data de 28 mai 1976
Studii:
            Seminarul Teologic Suceava, promoÅ£ia 1996
            Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii din Oradea, promoÅ£ia 2004
Anul hirotoniei: 1999
Anul hirotesiei: 2007, iconom stavrofor
Parohii păstorite: Parohia Valea Arinilor
Starea civilă: căsătorit, 1 copil
Telefon: 0766791737




Satul Valea Arinilor este situat in partea de nord-vest a orasului Moinesti si se intinde pe o lungime de 2 km. in lungul paraului cu acelasi nume, fiind o asezare veche razaseasca, datand de peste 200 de ani. In ,,Descriptio Moldave” , domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir, aminteste de zacamintele de pacura de la Moinesti si despre munca grea si istovitoare a muncitorilor din Valea Arinilor, folositi ca sclavi la extragerea aurului negru.

Locuitorii satului sunt romani de religie ortodoxa in totalitate, ocupatia lor principala fiind agricultura; multi dintre ei lucreaza in industria petroliera, iar o parte sunt plecati in strainatate. Denumirea satului provine de la padurea cu arini care a fost la inceput pe locul unde este satul.

Biserica parohiala este construita in anul 1849 de locuitorii acestui sat, zidul fiind din piatra, pe o temelie de piatra in forma de cruce, tencuita la exterior si interior. Este invelita cu tabla. Aspectul exterior este simplu, bine proportionat, impodobita cu o turla de zid, in care sunt asezate doua clopote. Mesterii care au ridicat-o sunt necunoscuti. Stilul in care s-ar putea incadra aceasta biserica este moldovenesc. Biserica a fost reparata capital in anul1922, precum si intre 1950-1955.

La mijocul anilor 80, au fost incepute ample lucrari de reparatie, consolidare si infrumusetare de catre preotul Petru Todeanca, biserica ajungand astfel la forma ei actuala. Tot acum a fost impodobita si cu pictura in fresca, pictor fiind Constantin Ciuperca. In anul 1988, lucrarile au fost incheiate, totul culminand cu slujba de sfintire oficiata de P.S. Eftimie Luca episcop al Romanului si Husilor, la acea vreme.

Din anul 1999, destinele parohiei au fost luate de catre preotul Iulian Todeanca, care a continuat munca de infrumusetare si renovare. Prin purtarea de grija a acestuia, a fost facut un nou gard din beton si fier forjat, a fost sapata o fantana in curtea bisericii, iar intre anii 2006-2007, prin contributia exclusiva a satenilor, a fost ridicata si o casa praznicala. In anul 2007, la hramul ,,Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil”, a fost oficiata o slujba arhiereasca, avandu-l in frunte pe PS. Dr. Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, slujba care a avut ca punct central sfintirea casei praznicale.

Dintre preotii care au slujit in acest sfant lacas, amintim pe: pr. C.Z. Enea, pr. D. Cojan, pr. Clement Patrichi, pr. Petru Todeanca si pr. Iulian Todeanca, care este in prezent parohul acestei asezari.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.